Организоване посете


POSETA STUDENATA POSTROJENJU ZA PRERADU OTPADNIH VODA (novembar 2022)

Studenti prve godine studujskih programa Prehrambena tehnologija i Inženjerski menadžment, kao i studenti druge godine Zaštite životne sredine u okviru vežbi iz predmeta Industrijski objekti i postrojenja, sa predmetnim nastavnikom mr Kosanom Popović, obišli postrojenje za preradu otpadnih voda u Šapcu.


POSETA STUDENATA KOMPANIJI ELIKSIR (novembar 2022)

Studenti prve godine studujskih programa Prehrambena tehnologija i Inženjerski menadžment, kao i studenti druge godine Zaštite životne sredine u okviru vežbi iz predmeta Industrijski objekti i postrojenja, sa predmetnim nastavnikom mr Kosanom Popović, obišli su fabriku mineralnih đubriva “Ellixir Zorka”.


ПОСЕТА СТУДЕНАТА ОДСЕКА ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ КОМПАНИЈИ ЕЛИКСИР

Студенти студијског програма Заштита животне средине, у оквиру наставног плана и програма студија посетили су почетком фебруара 2022. год. са својим професорима компанију ЕЛИКСИР и упознали се са њеним пословањем и активностима.


ПОСЕТА СЛУЖБИ РАДИОЛОШКЕ ДИЈАГНОСТИКЕ У ОПШТОЈ БОЛНИЦИ У ШАПЦУ

Студенти студијских програма Здравствена нега и Фармација, у оквиру вежби из предмета Основи биофизике и радиологије, 15. и 16. маја посетили су Службу радиолошке дијагностике у Општој болници у Шапцу. Након пријема од стране главног радиолоског техничара Александра Ивановића студенти су били у прилици да чују о начину извођења радилошких процедура: мамографије, снимања коштано-зглобног ткива, компјутеризоване томографије и ултразвука, као и мерама заштите од зрачења. Студенти су предвођени асистентом Предрагом Кузмановићем и вишим техничким сарадником Сањом Трифуновић.


ПОСЕТА КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ СРБИЈЕ

Студенти друге године студијског програма Здравствена нега, уз присуство асистената Слободанке Богдановић Васић и Љубице Пајић, посетили су 17.05.2019. Клинички центар Србије.
Посети је присуствовала и цењена проф. др Слободанка Манојловић. Студенти су имали прилике да посете Поликлинику и Ургентни центар, и упознају се са специфичностима рада хируршких и интернистичких грана ове еминентне здравствене установе.
Захваљујемо се свима који су учествовали у реализацији ове посете.


ПОСЕТА ПОСТРОЈЕЊУ ЗА ТРЕТМАН ИНФЕКТИВНОГ ОТПАДА

Студенти треће године студијских програма Заштита животне средине и Инжењерски менаџмент у посети постројењу за третман инфективног отпада. Посета је реализивана у оквиру вежби из предмета Управљање отпадом.


ПОСЕТА СТУДЕНАТА ОПШТОЈ БОЛНИЦИ И НЕКАДАШЊОЈ ДЕПОНИЈИ

Студенти треће године студијског програма Заштита животне средине посетилу су, 9. маја 2018. године, локацију некадашње депоније комуналног отпада “Дудара” у Шапцу. Посету је организовала проф. др Мирјана Антонијевић Николић у оквиру вежби из предмета Управљање отпадом.
Студенти треће године студијског програма Заштита животне средине 23. маја 2018. године, посетили су Општу болницу “Лаза К. Лазаревић” у Шапцу. Студенти су у оквиру посете упознати са разврставањем медицинског отапада и начином управљања као и стерилизацијом инфективног отпада. Посету је организовала проф. др Мирјана Антонијевић Николић у оквиру вежби из предмета Управљање отпадом.


СТРУЧНА ПРАКСА – ФАРМАЦИЈА

Студенти друге године студијског програма Фармација су током летњег семестра школске 2017/2018. Стручну праксу 1 обављали у апотекама Здравствене установе Апотека „Мелиса“, галенској лабораторији Апотеке „Јулифарм“, болничкој апотеци Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“, фармацеутској индустрији „Хемофарм“, велепродаји „Лин“, Заводу за јавно здравље Шабац и Агенцији за лекове и медицинска средства Србије.

Студенти су се током обављања стручне праксе упознали са организацијом и пословима који се обављају у наведеним институцијама.

Стечена теоријска знања студенти су имали прилику да повежу са практичним задацима и да их непосредне примене у обављању радних процеса.


СТУДЕНТИ ВМПТШ У ПОСЕТИ САЈАМУ ТЕХНИКЕ У БЕОГРАДУ

Студенти ВМПТШ посетили су, у четвртак 24.5.2018. године, САЈАМ ТЕХНИКЕ У Београду.

Производни системи, компјутерске технологије, дигитализација у индустрији, афирмација еколошки чистих технологија и промоција иновационих центара били су само део излагачког програма ове манифестације.

Посебну пажњу привукао је штанд РТС-а. У импровизованом студију првог ТВ Дневника студенти и асистенти забавили су се глумећи спикера Миодрага Здравковића који је, давне 1980. године саопштио тада најтужнију вест да је друг Тито умро. У креирању радио емисије окушао се наш студент Никола Балуцић који је за тренутак био водитељ култне емисије Туп-Туп, Милован Илић Минимакс.


НАШИ СТУДЕНТИ У ПОСЕТИ ЗАВОДУ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ШАБАЦ

У четвртак 17. маја 2018. студенти друге године смера Заштита животне средине са асистеткињом Јеленом Ђуричић-Миланковић и вишим техничким сарадником Сањом Трифуновић посетили су Одељење санитарне хемије и екотоксикологије Завода за јавно здравље Шабац. Посета је организована у оквиру реализације наставних активности из предмета Хемијске штетности. Одељење санитарне хемије и екотоксикологије обавља анализе свих врста пијаћих вода (бунарских вода, артешких вода, вода из цевних бунара, вода локалних и централних водовода) и анализе (квалитет, пестициди, тешки метали, адитиви) животних намирница, као и предмета опште употребе. Студенти су обишли све лабораторије овог Одељења и упознали се начинима припреме узорака за анализу, као и свим инструментима који се користе у анализи пијаћих вода, пестицида и тешких метала. Овом приликом се захваљујемо господину Предрагу Папићу, госпођи Светлани Инђић и Зорици Илић на љубазности и гостопримству.


ПОСЕТА ФАБРИЦИ ЗОРКА ОПЕКА У ДОЊЕМ ЦРНИЉЕВУ

Студенти друге године студијских програма Инжењерски менадзмент и Заштита животне средине посетили су 8. маја 2018.године рудник глине и фабрику опеке Зорка Опека у Доњем Црниљеву. У пратњи професора и сарадника, обишли су и упознали се са комплетном производњом опеке.


САЈАМ ОБРАЗОВАЊА У ИНЂИЈИ И ШАПЦУ

Студенти и наставно особље наше Школе учествовали су, 8. децембра 2017. године, на Сајму образовања у средњој школи „Ђорђе Натошевић“ у Инђији, док су, 13. децембра 2017. године, присуствовали Сајму образовања у Економској школи у Шапцу. Професори др Драгана Илић Удовичић, др Миодраг Милићевић и асистенткиња Јелена Јевтић били су на располагању заинтересованим ученицима за све информације о студијским програмима и начину студирања на нашој Школи. Наши студенти делили су рекламни материјал Школе и давали су конкретне одговоре на бројна питања како је то студирати на Високој медицинској и пословно-технолошкој школи.


ОБИЛАЗАК ПОГОНА ЗА ТРЕТМАН МЕДИЦИНСКОГ ОТПАДА

Студенти треће године студијског програма Заштита животне средине, 17. маја 2017. године, посетили су Општу болницу “Лаза К. Лазаревић” у Шапцу. Студенти су, у оквиру посете, упознати са разврставањем медицинског отапада и начином управљања као и стерилизацијом инфективног отпада. Посету је организовала проф. др Мирјана Антонијевић Николић у оквиру вежби из предмета Управљање отпадом.


СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Поводом Светског дана менталног здравља, 10. октобра 2017. године, студенти студијског програма Здравствена нега и наставно особље Високе медицинске и пословно-технолошке школе посетили Дневну болницу Службе психијатрије Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу, као и имање Каритаса у Богатићу. Студенти и наставнице вештина Слободанка Богдановић Васић и Љубица Пајић били су на изложби радова пацијената Дневне болнице Службе психијатрије. Док су студенти и наставница вештина Маријана Срећковић присуствовали међународној конференцији „Развој услуга у заједници – пут ка деинституционализацији“ у организацији Каритас Шабац. На конференцији су представници Каритаса Шабац и гости из Италије говорили о примерима добре праксе када су у питању услуге у заједници, као што су Дневни боравак и Помоћ у кући, као и о италијанском моделу заштите менталног здравља и улози социјалног радника у систему заштите менталног здравља у заједници у Италији.


НАШИ СТУДЕНТИ У ПОСЕТИ ФАБРИЦИ ЕЛИXИР ЗОРКА МИНЕРАЛНА ЂУБРИВА

Студенти прве године студијског програма Инжењерски менаџмент и треће године студијског програма Заштита животне средине са професорком др Лепосавом Филиповић Петровић и асистенткињом Јеленом Ђуричић Миланковић посетили су, 06. новембра 2017. године, фабрику Елиxир Зорка минерална ђубрива. Обилазак фабрике део је наставних активности из предмета Индустријски објекти и постројења. Кроз фабрички комплекс студенте је провео Никола Белобаба, руководилац производње ђубрива, некадашњи студент наше Школе студијског програма Хемијска технологија. Овом приликом се захваљујемо господину Белобаби на веома корисном објашњењу како у пракси функционише производња минералних ђубрива.


ОБИЛАЗАК НЕКАДАШЊЕ ДЕПОНИЈЕ „ДУДАРА“

Студенти треће године студијског програма Заштита животне средине посетилу су, 16. маја 2017. године, локацију некадашње депоније комуналног отпада “Дудара” у Шапцу. Посету је организовала проф. др Мирјана Антонијевић Николић у оквиру вежби из предмета Управљање отпадом.


ПОСЕТА СТУДЕНАТА КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ СРБИЈЕ И ИНСТИТУТУ ЗА МАЈКУ И ДЕТЕ

Студенти друге и треће године студијског програма Здравствена нега посетили су, у среду 19. априла 2017. године, Клинички центар Србије и Институт за мајку и дете. Студенти друге године и наставнице вештина Слободанка Богдановић Васић и Љубица Пајић су, у оквиру вежби из предмета Здравствена нега у интерној медицини са интерном медицином, посетили Клинички центар Србије. Обишли су организационе јединице везане за интерну медицину, били су у прилици да о конкретним ситуацијама разговарају са особљем, као и да слушају предавање професорке др Слободанке Манојловић.

Студенти треће године, професорка др Вида Живановић и наставница вештина др мед. Маријана Срећковић су, у оквиру вежби из предмета Здравствена нега у педијатрији са педијатријом, посетили Институт за здравствену заштиту мајке и детета „Др Вукан Чупић“. Студенти су обишли све три организационе јединице Института: Педијатријско-интернистичку, Педијатријско-хируршку и Републички центар за хуману репродукцију са гинекологијом и акушерством.

Овом приликом се захваљујемо особљу Клиничког центра Србије, Института за мајку и дете и професорки др Слободанки Манојловић на пријему, професионалном односу и сарадњи.


ПОСЕТА ТРАНСФЕР СТАНИЦИ ЗА УПРАВЉАЊЕ КОМУНАЛНИМ ОТПАДОМ

Студенти треће године студијског програма Заштита животне средине посетилу су, 5. априла 2017. године, трансфер станицу у Шапцу која је део регионалног система за управљање комуналним отпадом на територији градова Шапца и Сремске Митровице. Посету је организовала проф. др Мирјана Антонијевић Николић у оквиру вежби из предмета Управљање отпадом.


ПОСЕТА ДОМУ ЗДРАВЉА „ДР ДРАГА ЉОЧИЋ“ ШАБАЦ

Студенти друге године студијског програма Здравствена нега посетили су у уторак, 28. марта 2017. године, Дом здравља „Др Драга Љочић“ Шабац. Ова посета организована је у оквиру вежби из предмета Здравствена нега у хирургији са хирургијом. Студенти су кроз примере из праксе и разговор са главном сестром Сузаном Зорић обновили хитна стања и кардиопулмоналну реанимацију.


СТУДЕНТИ У ПОСЕТИ КОМПАНИЈИ ТИККУРИЛА ЗОРКА

Студенти прве године студијског програма Инжењерски менаџмент и треће године студијског програма Заштита животне средине са професорком др Лепосавом Филиповић Петровић, посетили су, 25. новембра 2016. године, компанију Тиккурила Зорка која се бави производњом боја и лакова. Упознали су се са начином добијања наведених производа, као и са опремом на којој се изводе поједине технолошке операције. Посета је ораганизована у оквиру вежби из предмета Индустријски објекти и постројења.


 СТУДЕНТИ У ПОСЕТИ ФИРМИ ПИРАМИДА 72 Д.O.O ШАБАЦ

Студенти прве године студијског програма Инжењерски менаџмент и треће године студијског програма Заштита животне средине са професорком др Лепосавом Филиповић Петровић, у оквиру вежби из предмета Индустријски објекти и постројења, посетили су, 18. новембра 2016. године, део погона фирме Пирамида 72 д.о.о Шабац. Студенти су имали прилику да виде уређаје, опрему и ток технолошког процеса за добијање козметике као што су шампони, купке, млеко за тело, креме за руке. Након тога, упознали су се и са складиштењем готових производа ове фирме, као и начином добијања једног дела амбалаже.