Стручна предавања

ПРЕДАВАЊЕ ДР БОЈАНЕ КАЛЕЊУК ПИВАРСКИ (ПМФ Нови Сад)

Ванредни професор на Природно-математичком факултету у Новом Саду др Бојана Калењук Пиварски одржала је у априлу предавање на тему HACCP-a и алергена у храни.

Ужа област истраживања др Бојане Калењук Пиварски је гастрономија, гастрономски туризам, угоститељство, храна и пиће. Наши студенти гастрономије и прехрамбене технологије су имали прилику да слушају једног од најистакнутијих стручњака у овој области, и самим тим се упознају са опасностима које могу изазвати алергени у храни.


ПРЕДАВАЊЕ ПРОФ.  ДР НЕНАДА КНЕЖЕВИЋА (Чикаго, САД)

Проф. др Небојша Кнежевић рођен је у Шапцу, 1997. завршио је Медицински факултет са просеком 9.87. После лекарског стажа и положеног државног испита, радио је као асистент на Катедри клиничке фармакологије, фармакологије и токсикологије на Медицинском факултету у Београду. Од октобра 2003. живи и ради у Чикагу (САД).

Након завршене специјализације из анестезиологије, запослио се Advocate Illinois Masonic Medical Center где је, од августа 2015 на позицији шефа за науку и едукацију на Катедри за анестезију. Од септембра 2020. је редовни професор на катедрама за анестезију и хирургију на Медицинском факултету Универзитета Илиноис у Чикагу.

Професор Кнежевић аутор је око 200 публикација у чувеним медицинским часописима који су цитирани више од 4.000 пута широм света. Написао је више од 30 поглавља у уџбеницима које користе специјалисти анестезиологије и субспецијалисти за терапију бола. Рецезент је за 33 водећa анестезиолошкиa часописа, као и часописа за терапију бола. У уређивачком је одбору 10 стручних часописа.  Oд јуна 2021 године, председник је удружења лекара за интервентно лечење болова у држави Илиноис. Одржао је бројна предавања на америчким и светским конгресима. Учествовао је у организацији многих светских конгреса. Проф. Кнежевић је шеф Центра за клиничке студије у којима испитује лекове за терапију различитих врста болова. Његова ужа област истраживање је терапија бола у леђима из које има значајне резултате признате у целом свету. Његов прегледни чланак у вези са боловима у леђима објављен је у најцењенијем медицинском часопису “Lancet”.

Добитник је бројних признања за истакнут рад, а од Америчког удружења лекара који се баве интервентном терапијом бола добио је два пута признање за академска достигнућа и то у кратком временском периоду, 2017. и 2019. што није пошло за руком ниједном лекару до сада. Проф. Кнежевић је и добитник награде за најбољег лекара по избору пацијента за 2016, 2017, 2019, 2020. годину. А 2021. године је добио и cветску награду „Dr Manchikanti“ која се додељује угледним професионалцима који су постигли изванредне резултате у лечењу пацијената, образовању специјалиста и субспецијалиста у терапији бола, као и значајном научном доприносу терапији бола. Проф. Др. Кнежевић је најмлађи добитник ове награде.


ПРЕДАВАЊЕ ДР ЈАСМИНА СУЉАГИЋА (Технолошки факултет Тузла)

CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) је средњоевропски програм универзитетске размене који пружа могућност студентима и професорима високошколских установа да учествују у академској мобилности. Основни циљ овог програма је унапређење образовања  на високошколским институцијама земаља чланица програма. CEEPUS омогућава размене у виду кредитне мобилности (мобилност са циљем стицања ESPB бодова), истраживачких боравака, реализације предавачких активности, као и тзв. летњих школа.

Одсек за медицинске и пословно-технолошке студије Академије струковних студија Шабац је члан CEEPUS мреже “Training and research in enviromental chemistry and toxicology”. Ову академску мрежу  чини укупно 26 партнерских институција из 12 земаља чланица CEEPUS програма.

У оквиру активности ове CEEPUS мреже по први пут је реализована долазна мобилност. У посети нашем Одсеку боравио је др Јасмин Суљагић, ванредни професор Технолошког факултета Универзитета у Тузли. Професор др Јасмин Суљагић је 22.03.2022. одржао гостујуће предавање студентима нашег Одсека.

Полазећи од заједничког интереса за развој наставе и научноистраживачког рада, и подизања стандарда образовања и академских достигнућа на виши ниво, а са циљем успостављања сарадње, као резултат ове посете потписан је и Споразум о сарадњи Технолошког факултета Универзитета у Тузли и Академије струковних студија Шабац.


ОБЕЛЕЖАВАЊЕ НАЦИОНАЛНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ КАРЦИНОМА ДОЈКЕ

Поводом обележавања Националног дана борбе против карцинома дојке, у Културном центру Шабац, одржано је предавање од стране клиничког асистента студијског програма Здравствена нега др Бранка Мишића, спец. гинеколога, начелника службе за здравствену заштиту жена Дома здравља “Др Драга Љочић.” Предавању су присуствовали студенти све три године студијског програма Здравствена нега, а студенти треће године узели су посебно учешће презентујући своје радове са креативног конкурса “PINK RIBBON” за најбољи слоган и постер са темом подизања свести о раном откривању рака дојке.


СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ-А

И ове године наша Школа је учествовала у обележавању Светског дана борбе против ХИВ-а. Студенти треће године студијског програма Здравствена нега са наставницом вештина др Маријаном Срећковић, 01. децембра 2017. године, одржали су предавања на ову тему у четири одељења седмог разреда основне школе „Јанко Веселиновић“ у Шапцу. Циљ предавања је било стварање свести код ученика о овој полно преносивој болести, како долази до инфекције и како се заштитити. Предавање на исту тему наши студенти су одржали и 12. децембра 2017. године у Високој медицинској и пословно-технолошкој школи, које је организовано у сарадњи са Поливалентном патронажном службом Дома здравља „Др Драга Љочић“. Поред студената прве године свих студијских програма, предавању су присуствовале директорка Дома здравља др Јасмина Станковић, вмс Мирјана Дивљаковић Илић, главна сестра Дома здравља, као и наше наставно особље. Завршно предавање у оквиру обележавања Светског дана борбе против ХИВ-а одржано је 22. децембра 2017. године ученицима основне школе “Ната Јеличић”.


ДЕСЕТИ КОНГРЕС УРГЕНТНЕ МЕДИЦИНЕ СРБИЈЕ СА МЕЂУНАРОДНИМ УЧЕШЋЕМ

Студенти Здравствене неге и наставно особље наше Школе учествовали су на Десетом конгресу ургентне мeдицине Србије који је одржан у Шапцу од 18. до 21. маја 2017. године. Конгрес је организовала Секција ургентне медицине Српског лекарског друштва када је обележено и 25 година њеног постојања.Студенти су били у прилици да, од еминентних стручњака из појединих области, слушају о различитим темама, као што су ургентна неурологија, ургентна пулмологија, ургентна педијатрија, ургентна ендокринологија, ресусцитациона медицина, ургентна кардиологија, траума и масовне несреће, ургентна хирургија, ургентна ултрасонографија, ургентна токсикологија и едукација у ургентној медицини.


ПРЕДАВАЊЕ О ТЕХНОЛОГИЈИ КОМПОСТИРАЊА ЗЕЛЕНОГ ОТПАДА

Студенти друге године студијског програма Заштита животне средине и асистенткиња Јелена Ђуричић Миланковић присуствовали су, 27. априла 2017. године, предавању Данијеле Гаврић, председнице надзорног одбора ЈКП „Стари град“, о технологији компостирања зеленог отпада. Предавање је одржано у Центру за стручно усавршавање у организацији ЈКП „Стари град“ Шабац и Универзитета за примењену екологију „Футура“. Компостирање представља контролисан процес биолошке разградње зеленог отпада, под утицајем микроорганизама и у присуству кисеоника, где се као финални производ добија компост (производ сличан хумусу) који се користи као ђубриво.


СВЕТСКИ ДАН ЗДРАВЉА

Светски дан здравља обележава се 7. априла сваке године, поводом годишњице од оснивања Светске здравствене организације. Тема овогодишње кампање Светског дана здравља је депресија и обележен је под слоганом „Депресија – хајде да разговарамо“. Тим поводом у Високој медицинској и пословно-технолошкој школи организована је трибина о депресији, која је један од водећих узрока оптерећења становника болестима у Србији. Трибину су подржали Завод за јавно здравље Шабац, Општа болница и Дом здравља Шабац, Центар за социјални рад, ЕКОС, Каритас и друге организације.

Студенти треће године студијског програма Здравствена нега су, кроз презентацију и кратак филм, указали на проблем депресије и како уочити ову болест код особа из нашег окружења, док је мр Зоран Јовановић, специјалиста психијатрије говорио о различитим облицима депресије и начинима лечења. На крају, је приказан промотивни филм о Дневном боравку „Света Софија“ који је намењен одраслим особама са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама.


СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА АУТИЗМОМ

Висока медицинска и пословно-технолошка школа струковних студија Шабац подржала је акцију обележавања Светског дана особа са аутизмом, коју је организовао Центар за социјални рад Шабац уз подршку града, бројних организација, удружења и школа. Централна манифестација одржана је, 31. марта 2017. године, на Тргу шабачких жртава где су плави балони били знак подржавања светске кампање под називом „Обојите у плаво“ која има за циљ указивање на проблеме са којима се суочавају особе са аутизмом у целом свету. Са овог скупа послата је порука која доприноси рушењу баријера и пуној интеграцији особа са аутизмом у друштво.


СВЕТСКИ ДАН ВОДА

Широм планете обележен је, 22. марта 2017. године, Светски дан вода који је усвојен резолуцијом Уједињених нација у децембру 1992. године. Ове године Светски дан вода је посвећен отпадним водама, које представљају један од највећих еколошких проблема. У Центру за стручно усавршавање Шабац одржан је скуп посвећен овој теми организован заједно са Унијом еколога Подриње, УГ Норкут и Градском управом града Шапца. Том приликом одржана је презентација „Демонстрација модела екосистемских процесора“ који представљају методу пречишћавања отпадних вода засновану на фиторемедијацији. О овом моделу говорио је проф. др Јордан Алексић и асистенти факултета за примењену екологију Футура. Приказан је едукативни филм „Моћ воде“, а кроз предавање представљен је и еколошки проблем дивљих депонија које су лоцирали студенти Високе пољопривредне школе струковних студија Шабац.

Студенти наше Школе студијског програма Здравствена нега и наставница вештина др мед. Маријана Срећковић одржали су презентацију „Њено височанство вода“ о значају воде за људски организам и превенцију болести.


ПРЕДАВАЊЕ „ОЧИСТИ ОТРОВЕ ИЗ ТЕЛА“

Студенти Здравствене неге, Гастрономије и Заштите животне средине Високе медицинске и пословно-технолошке школе струковних студија Шабац присуствовали су, 14. марта 2017. године, предавању на тему „Очисти отрове из тела“. Предавање је одржао примаријус др Петар Боровић из Института за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, а организовано је у сарадњи Канцеларије за младе града Шапца и удружења „Живот и здравље“. Др Боровић је говорио о значају воде у детоксикацији организма. Поред студената, предавању су присуствовале наставнице вештина др мед. Маријана Срећковић и Љубица Пајић, као и др Светлана Карић професор на предмету Хигијена и санитација.


СВЕТСКИ ДАН ДЕЦЕ ОБОЛЕЛЕ ОД РАКА

Светски дан деце оболеле од рака обележен је, 15. фебруара 2017. године, у 40 градова Србије у организацији Националног удружења родитеља деце оболеле од рака НУРДОР. На градском тргу у Шапцу одржана је централна манифестација, док је 14. фебруара у дому здравља „Др Драга Љочић“ одржано предавање о малигним болестима код деце. Студенти и наставно особље Високе медицинске и пословно-технолошке школе су својим учешћем подржали ову манифестацију, која за циљ има да деца која болују али и њихови родитељи, знају да у борби нису сами. Посетиоци су били у прилици да куповином промотивног материјала помогну изградњу и опремање новог хемато-онколошког одељења у Нишу, а промовисан је и хуманитарни број 1150 на који се смс поруком може донирати 100 динара. У 13 часова пуштено је више стотина зелених балона са натписом „И ја се борим“ и знаком НУРДОРА-а.


ОДРАСЛИ ПУШЕ И МЕНЕ ГУШЕ

Овогодишња трибина у склопу обележавања Националног дана без дуванског дима под слоганом “Одрасли пуше и мене гуше” организована је у сарадњи Завода за јавно здравље и Високе медицинске и пословно-технолошке школе струковних студија у Шапцу. Још од октобра смо почели са промоцијом здравих стилова живота, у сарадњи са Домом здравља и Заводом за јавно здравље, у великом броју основних и средњих школа. Ова трибина је здравствено васпитног карактера и организована је у циљу подизања свести омладине о штетностима дуванског дима и пасивног пушења. Не постоји дозвољена, безбедна концентрација дуванског дима у просторији, а једини рат у којем су уједињене све земље света је рат против цигарета. Ову акцију су подржали Дом здравља и Општа болница Шабац, Завод за јавно здравље и Дом здравља Сремска Митровица, ЕКОС, Спортски савез, Општина Шабац и овом приликом им се захваљујемо на подршци и сарадњи. У наредном периоду у плану је да едукатори Високе медицинске и пословно-технолошке школе посете што већи број основних и средњих школа на територији општине Шабац.


ТРИБИНА О ЗНАЧАЈУ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ И ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ

Студенти треће године студијског програма Здравствена нега Кристина Ђуркић, Александра Павловић и Марко Рибић одржали су, 02. новембра 2016. године, трибину о значају правилне исхране, физичке активности и болестима исхране колегама са других студијских програма наше Школе. Овим интересантним предавањем указано је колико је важно водити рачуна о исхрани као услову здравља, али и ризику за настајање многих болести. Правилна исхрана и редовна физичка активност имају великог утицаја на добро стање здравља и превенцију болести. Трибина представља део практине наставе из предмета Здравствена нега у примарној здравственој заштити који води наставница вештина др Маријана Срећковић.


СВЕТСКИ ДАН ДИЈАБЕТЕСА

Висока медицинска и пословно-технолошка школа стуковних студија Шабац, у сарадњи са Заводом за јавно здравље и Домом здравља Шабац, обележила је Светски дан дијабетеса 14. новембра 2016. године. Организована је бесплатна контрола нивоа шећера у крви, а о значају превенције фактора ризика и раног откривања шећерне болести говорила је проф. др Зора Наумовић. Светски дан дијабетеса ове године се обележава под слоганом „Поглед на дијабетес“. У Србији је дијабетес пети водећи узрок смрти и пети водећи узрок оптерећења болестима. Према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ у Србији око 710 000 одраслих особа има дијабетес. Око 8% одраслог становништва не зна да је болесно и око 245 000 особа нема постављену дијагнозу нити се лечи. Забрињавајућа је чињеница да је ова болест све више присутна код деце и младих. Неопходно је развити свест о опасности које са собом носи дијабетес и окренути се здравом стилу живота. Здрава исхрана и физичка активност значајно доприносе смањењу ризика, а код оболелих особа утичу на спречавање настанка компликација.


МЕЂУНАРОДИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХОБП

Светски дан борбе против хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) обележава се данас, 16. новембра 2016. године. Циљ обележавања је да се подигне свест о овој хроничној болести плућа и да се побољша нега оболелих широм света. Поводом тога наши студенти, студијског програма Здравствена нега, су одржали трибину „Свака цигарета смета“ ђацима у основној школи „Лаза К. Лазаревић“ у Шапцу. Трибина је рализована у сарадњи са Поливалентном патронажном службом Дома здравља Шабац. Кроз интересантно предавање указано је на значај превенције никотинске зависности као фактора ризика за ХОБП.